Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

Parohia Ștefan cel Mare II, cu sediul în localitatea Ștefan cel Mare, Jud. Neamț, a luat ființă la data de 1 aprilie 2006, ca urmare a hotărârii Consiliului eparhial Iași din 13 martie 2006.

Numirea preotului paroh avea să se facă abia peste 3 ani când, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, tânărul teolog Cătălin – Mihai Bucur a fost hirotonit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în mijlocul credincioșilor pe care avea să-i păstorească.

Primirea călduroasă făcută atât de credincioșii parohiei cât și de parohul care a slujit acest sat cu râvnă și cu pricepere vreme de 40 de ani, Preotul Mircea Scutaru, l-au motivat pe primul paroh al acestei comunități să pornească încrezător la drum, cu dorința de a construi un nou locaș de închinare, care să-l aibă ca ocrotitor pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. 

Ispitele au fost mari însă și bucuria venită ca răsplată a depășirii lor a fost pe măsură. Astfel cu ajutorul credincioșilor din ambele parohii ale satului,  s-a reușit amenajarea unui paraclis și utilarea lui cu toate cele necesare pentru slujbă, apoi achizționarea terenului în vederea construirii noii biserici și dobândirea autorizației de construcție.

Proiectul bisericii pare destul de îndrăzneț însă cu ajutorul lui Dumnezeu, cu ocrotirea Voievodului Sfânt și cu dărnicia credincioșilor plini de râvna creștinilor din primele veacuri, nădăjduim că va putea fi dus la îndeplinire, astăzi lucrările aflându-se în plină desfășurare.